Overslaan en naar de inhoud gaan

CSRD in Belgische Wetgeving: Wat Bedrijven Moeten Weten Over Duurzaamheidsrapportage

Datum

9 jan. 2025

Eind november 2024 werd de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (#CSRD) eindelijk omgezet in Belgische wetgeving. Deze richtlijn verplicht grote ondernemingen om naast financiële prestaties ook op systematische en gestandaardiseerde wijze te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties en de mogelijke risico’s die ze lopen, en dit op vlak van hun ecologische voetafdruk, sociale impact, en bestuurspraktijken (de befaamde “ESG-factoren”).

Die Belgische omzetting is welkom. De Europese regulering voorzag immers nog wel wat  flexibiliteit wat betreft de nationale invulling, waardoor het tot nu onduidelijk bleef wat bedrijven precies moesten verwachten. 

Daar is nu antwoord op: België koos ervoor geen extra verplichtingen op te leggen en volgde de Europese eisen. Bepaalde flexibiliteitsopties en overgangsmaatregelen werden behouden, wat bedrijven meer ademruimte geeft. Technisch/juridisch werden de nodige aanpassingen doorgevoerd,  maar die gaan we u besparen.

Wat is er belangrijk om te weten voor onze ondernemingen die vanaf 2025/2026 CSRD rapporteringsplichtig zijn?

  • Vertrouwelijkheid: het is toegelaten voor Belgische bedrijven om specifieke informatie vereist onder de CSRD-standaarden (ESRS) niet te publiceren als die ernstige schade aan de onderneming of haar strategie zou toe brengen.
  • Sancties: als stok achter de deur voorziet de wetgever bij niet-naleving boetes tot 10k€ (te verhogen volgens het strafwetboek), bij frauduleuze intenties een gevangenisstraf tot 1 jaar.
  • KMO’s in de waardeketen: er wordt een expliciete beperking geformuleerd van de informatie die mag gevraagd worden van KMO’s in de waardeketen van een grote onderneming die onder CSRD valt. De wet bevat ook een verbod op het eisen van assurance  over  duurzaamheidsinformatie van ondernemingen die zelf niet onderworpen zijn aan de wetgeving. Vandaag zijn de standaarden voor een vrijwillige assurance rapportering als KMO nog niet uitgewerkt.
  • Ondernemingsraad: voor bedrijven waar een ondernemingsraad is opgericht moet de werknemersvertegenwoordiging betrokken worden in de CSRD-verslaggeving in een adviserende rol.
  • Audit: De verplichte assurance audit op de duurzaamheidsrapportage kan uitgevoerd worden door de commissaris voor de jaarrekening of een andere erkende bedrijfsrevisor (mits ze voldoen aan de opleidingsvereisten). Er is ruimte gecreëerd om deze assurance audit eventueel te laten uitvoeren door andere erkende, onafhankelijke experten dan bedrijfsrevisoren, met nog later vast te leggen ingangsdatum, regels, en toezichthouder.

Als u nog met vragen zit over de CSRD of vastloopt op de implementatie hiervan neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten